Het nut van paging

Paging is alleen nuttig als een bepaalde vorm van opslag veel groter dan het geheugen (zoals een harde schijf) veel goedkoper is dan het geheugen zelf. Paging stelt je dan in staat het goedkope opslagmiddel te gebruiken om een groter geheugen te realiseren.

Harde schijven zijn goedkoper geworden, maar geheugen is nog veel goedkoper geworden. Een systeem met een paar gigabyte aan geheugen is betaalbaar, en paging is dan niet nuttig meer.

Paging is traag, sloom, langzaam en het vreet CPU tijd. Het was een noodzaak in de tijd dat er echt niet meer dan 64 KiB geheugen in je computer kon en je toch grote programma's wilde draaien, maar tegenwoordig wegen de nadelen niet meer op tegen de voordelen. Je computer wordt langzamer van paging, terwijl je het extra geheugen waarschijnlijk niet nodig hebt.

De toekomst van paging

Paging kan echter nog wel gebruikt worden voor erg grote programma's, zoals grafische applicaties. Verder wordt paging misschien ooit weer interessant als we naar een ander soort geheugen overstappen. Snel geheugen is nog erg duur, maar er zal een dag komen dat je gewone geheugen vervangen wordt door een soort geheugen wat tien maal sneller is. Zolang dat nog duur is, kan paging een uitkomst bieden.

Paging kan ook gebruikt worden in geintegreerde computers, in auto's, wasmachines, etc. Daar is misschien geen harde schijf aanwezig, maar wellicht wel snel en minder snel geheugen (RAM en Flash, bijvoorbeeld).

Bronnen

Meer informatie:

Einde