Page 1

Een stille PC

Deze handleiding gaat over hoe je linux kan installeren op een low-end PC, waar het er om gaat dat de PC absoluut onhoorbaar is. Low-end betekent hier dat de processor passief gekoeld moet kunnen worden, dus zonder ventilator erop. Dit kan tot een Pentium 200 ofzo. Bij een Pentium 300 hoef je niet direct een ventilator op je CPU te hebben als je er een in je kast hebt die het een beetje goed doet en vanaf een Pentium 500 moet je echt een goede heatsink hebben wil dat lukken. Er zijn ook mensen die hun 2 Ghz processor passief koelen, maar daar heb je wel een grote heatsink voor nodig.

Voor de rest moet je ook je grafische kaart passief koelen, je voeding, bladiebladiebla, oftewel alles in je PC wat ook maar een beetje warmte produceert. Wees creatief: ik besloot dat ik mijn voeding goed genoeg gekoeld had nadat ik de bovenkant eraf had gehaald.
Dan houd je nog één onderdeel over wat een heleboel herrie produceert en dat is de harde schijf. In de rest van dit tekstje zal dan ook gaan over je harde schijf uit zetten ofwel verwijderen.

Het systeem waarop ik het een en ander geprobeerd heb is een Pentium 200 MMX met 500 MB harde schijf, een floppy drive, een S3 Virge grafische kaart en een 3C509 (Etherlink III, ISA) netwerkkaartje. Een ander systeem waar ik mijn experimenten op kon doen was een 486-80DX, met een reusachtige grafische kaart en bovenstaande harde schijf, floppy drive en netwerkkaart. Niet alle onderdelen zijn in elke stap aanwezig, maar dit zijn in ieder geval de onderdelen die ik gebruikt heb.